Saturday, November 28, 2009

OBSERVE OR SEE?

ASSALAMUALAIKUM
          
         Sudah berada di rumah ku di gong kapas,Terengganu. Hari kedua aku kat umah…and hari ni hari raya haji + my bday…dh rasa dua2 raya on my bday..taun ble dh raya aidilfitri in my bday gak….
           
        Hmmm…sbnar nye saya amat boring ketika ini…so marilah kte bkongsi pngalaman saya di rumah sejak dua hari ni(bajet mcm dh stahun duk umah)
           
        Hari ptma saya tiba di umah penuh dgn ketidaksabaran as mama beli dua bungkus nasi dagang.i specifically asked her 2 buy TWO   nasi dagang …dh lama gle kepingin nk mkn…adik saya,iya pula bgn awal ari ni…kakak kesayangan dia blk…hua3x…hmmm…pastu aku wat ape ek…tdo je kot…cz dlm bus xtdo sgt…pakcik bus pasang lg rock cintan dgn dangdut…xleh tdo
         
        Boring nye boring dh start…internet kat umah rosak…so aku decide nk gne hp aku as modem…rm20 seminggu…ok la kan…mlm 2 aku g ambik abg aku jimmy yg blk dr johor…mmg sedih ar…hp mahal..tp bateri abeh…ble aku g ambik dia 2…dia tgh masukkan duit dlm public phone….kalo ada lagu background sudirman mesti suit dgn keadaan dia masa 2..
           
         Tp yg xbes nye…smpai je umah..dia terus wat perangai….iaitu..kentot… geram tol aku..xda keje lain ke…dh le byk kali…ggggggrrrrr
           
        Pas2 tgk dvd2 yg dia bwk balik…cte tsunami…star trek…mcm2 ag…hmmm..apa agi ek…agak bes gne celcom broadband and hp as d modem ni…cpt gak tenet dia..cume aku heran nape mechyjan08.ning xleh bukak…


                teddy bear sha yg aku peluk all d time dlm bus



 
                       
                        langit terengganu pada kul 7 lebih pagi

        

            Hari kedua…hari raya haji…mama masak nasi tomato..sodap gilos.. kak nur dtg tgk cte drag me 2 hell dgn d orphan.. yg paling bes…hadiah bday dia 4 me…baju and buku Sherlock holmes…dh lama gle aku kepingin nk baca… akhirnye tmakbul gak pmintaan aku…tq kak nur…huuuueeeeeeyyyyy!!!!!
         

        And mlm ni….aku still xtau nk wat ape…buku 2 aku dh baca satu cerita…dia ada 56 cte…seyes bes…
          
         And aku nk share sumtin dgn korg apa yg aku baca td…
         

         PEOPLE ALWAYS SEE,BUT DO NOT   

                                   OBSERVE




        Apa beza observe and see? Nmpak mcm sama cz dua2 gne mata..nmpak mcm sama cz dua2 punyai aspek yg sama..so…apa yg lain nye?


        Aku ambik cth dr cte Sherlock holmes 2 la ek…Dr  Watson 2 kwn baik Sherlock holmes…Sherlock holmes tnye kat Dr Watson

Holmes= u see..but u do not observe….for example,u have
              frequently seen d steps which led up from the hall 2 this  
              room
 

Watson= frequently


Holmes=how often?

Watson= well,some hundreds of times

Holmes=then how many are there?

Watson=how many! i don’t know!

Holmes=quite so!U hav not observed.and yet u hav seen.that is just my point.
now,I know that there are seventeen   
 steps,because I have both seen and observed.      




                      buku fav saya sekarang ni
        

            Apa kaitan bnda yg aku nk smpaikan ni dgn hidup kte? Cni aku jus nk kongsi pndangan aku…kalo salah…tlg tegur and btolkan…aku ni bkn wise sgt

1.dlm kelas…

Pnah kan ble jwb peksa..”eh…aku pnah tgk soalan ni…”. Tp,kte still xleh jwb… kte tau soalan 2 selalu lecturer ulang2 or pnah tbaca dlm buku teks..kalo peristiwa ni blaku kat korg..so maksud nye kte hnye see..not observe…

2.love

        Cara kte pndang org yg kte suka lain kan? Kalo org bese,such asa our frens…kte “SEE” je…tp kalo org yg kte suka,kte “OBSERVE”…cth nye kalo kwn kte tnye dia pkai baju wane ape smalam..maybe kte leh jwb…tp kalo kwn kte tnye dia pkai pen wane apa smalam utk catat nota utk subjek math cth nye…maybe kte pening sket…or cara dia pegang pen or anything else…kte xbpe nk ambik tahu kn?
          
         Tp kalo org yg kte suka…even ble dia mguap pun kte perasan…hhahaha… manusia melihat manusia lain sekeliling melalui pelbagai perspektif…
         
         And aku ada wat research sket pasal SEE and OBSERVE ni…(dh xda bnda nk wat kat umah…..tenet je la kwn rapat aku) dlm artikel yg aku baca 2…dia galakkan kte praktis observe drpd see in our daily life.penulis artikel 2 ada ckp.. its not an easy thing to do and yet not an impossible thing to do… dgn praktikkan OBSERVE dlm daily life kte…secara x langsung leh merangsang aktiviti2 otak kte…why? Cz ble kte observe kte bfikir kan? Bgus as mind exercise…Aku pun tgh try praktikkan OBSERVE ni…so jom…mari kte ramai2 try praktikkan amalan ni…
          

         Jap2…nk share sumtin ag…aku igt ag masa tun dr mahathir bsara…berita harian ada interview dia…interviewer 2 tnye dia…mcm mana dial eh bfikir bgitu hebat sekali?
          



                 tun dr mahathir..my chancellor
          

            Salah satu jwpn dia…dia selalu bfikir…cth nye…ble dia naik kereta… dia xkan duk saje2…kalo dia nmpak pokok2…dia akan fikir pasal proses photosynthesis… kalo dia nmpak org…dia akan OBSERVE org itu…in case dia dpt LEARN sumtin dr tgkah laku org itu even dia xkenal org itu…


Mcm dh pnjang aku tulih…heheh…better stop..kang makin ngarut lak…
Selamat mlm kwn2…assalamualaikum





7 comments:

Tam said...

manjang bermanfaat je post ko.
Bukan cam aku.wakaka

dojahnxedan said...

aku ske bca blog ko...mesti aku nk tgelak je...btw,adik aku dh knal ko...dia pun ske baca blog ko

McFLuRry_MaNIaC said...

sronok bce post doyan ni...

yep rite
people always see but donot observe
bg fana
see is seeing with only naked eye
but observe is seeing with ur brain

n nk ckp jgk
tgk ngn mata jgn caya
de akal pk
=)

dojahnxedan said...

bgus2..and kalo ada pape idea2 doyan ckp dlm post 2 salah,tlg tegur ek... leh kte diskusi sekali

Tam said...

adik ko si boncit2 tuh?haha

dojahnxedan said...

bkn boncit..tebal je..hahah..ko pnah tgk ke gmbar dia

Tam said...

kat fb ko ad kn..haha