Saturday, October 8, 2011

1st week intern at MMHE


Assalamualaikum...

done my 1st week of internship...everybody ended their 1st week yesterday, guess i'm the only one who works on saturday..but it's only for half day only..
what shud i comment on 1st week...hmmm

1st day
report to HR... nek moto g sane..1st time so agak nervous... dgn org bwk moto,keta,lori cm harommm, i guess i should just tolerate with that... cz ble pkir blk, aku pun bwk moto cm harommm



1st day was the most awkward day.. stress stress...
seriously... muka ketat, senyum ketat, sme nye ketat2...cm kena suntik botox

HR bwk aku ke ofis Gumusut Kakap...jauh gak..kalo bese aku jalan, 20 minit jalan br smpai...



smpai je sane, jmpe kak lydia dulu... seikhlas hati aku ckp, smpai skrang aku gerun dgn dia... heeeeee..... Sv aku time 2 kat site

so aku duk kat meja aku, kak lydia bg satu manual ape bnda satu bnda harommm aku xphm suh aku baca...

so aku baca la... or buat2 baca...sbb time 2 aku saket perot sbb neves..

then SV aku dtg... hik2... comel  Sv aku ni...



ble aku tgk dia, somehow rasa cm penah nmpak dia ni..smpai skrang aku xdpt kesan memori aku penah jmpe dia ke x before dia...

nama SV aku kak mimi... nama pun dh cute..



dia introduce aku kat most of the collegue, and ckp aku ni adik jimmy...hohoho

1st day aku dh wat bnda2 memalukan dpn dia.. seyes blk 2 rasa nk masukkan kepala dlm mangkuk tndas jiran sebelah...(kenapa jiran sblah lak??muahahah)



blk 1st day aku rasa stress sgt2... stress smpai aku xsdar bpe lama aku dlm shower duk tmenung stress... sdar2 org dh azan..reason why aku rasa stress, is because.....


jeng3x....ok, ignore about dat..

2nd day

excited dpt coverall baru...

kamera hp dh nazak... mulut muncung tahan bersin


ikut kak mimi (sekali ag aku nk ckp dia ni cute) g weekly safety meeting... wow.. rmai nye org dlm bilik 2...then nmpak kwn jimmy burn a.k.a abg fathi dlm meeting 2... hihihi.

then aku wat keje smalam... sbbkan smalam tu aku wat keje cm hampas sbb pengetahuan microsoft excel aku cm hampas, so mlm sebelum 2 aku google tutorial excel... so 2nd day was a bit better


aku seriously fail bab2 excel ni...tp alhamdulillah 2nd day ni pas tgk video2 tutorial aku leh wat sket2..gle noob aku nih..noob pun x noob cmni...

then aku tlg kak mimi kira FW dm piping diagram... byk gak..

3rd day

sambung kira FW dlm piping diagram... urgent utk meeting kak mimi nanti
then kak mimi g meeting...pastu aku xtau nk wat pe dh.. 



kak shida bg aku hydrotest package testing manual suh aku baca sbb ksian tgk aku boring sgt... 

4th day

ape aku wat ek 4th day..jap2..pkir2 jap.. erk... hilang ingatan..

ha..time ni la aku rasa agak takut...

aku seriously xtau ada project safety induction hari 2..kalo aku xpegi, so aku xleh g site..so pagi 2 aku xwat pape, just kira balik FW kak mimi bg 2 kot2 aku slah kira

kak mimi blk dari site, tgk aku xg safety induction.... then.... 



time 2 aku kecut perut gle... erk... saya..ketakutan... 

seb bek dia xmarah sungguh2... time 2, aku rasa nk g rendam kepala dlm mangkuk tndas ag..sbb ari 2 aku g safety meetng time selasa ari 2 dia ada bg jadual kat page blakang skali pasal jadual safety induction tp aku xperasan... kalo ada mangkuk tndas sbelah aku time 2 mmg aku nk terjun dlm 2... terasa diri sgt le bangang time 2...



ok, time 2 stress sbb lalai x baca page blakang sekali... kak mimi lak br blk site ada problem so mood dia xbpe ok... tp one moment later dia cm bese... fuhh... bdebor aku time 2..



one thing bes psal kak mimi ni is kalo aku xphm pape dia terang satu2.. even aku xphm bnda ape ygdia terang 2, at least i got the basic idea...



ptg 2 ikut kak mimi g meeting kul 5.. bes nye meeting kat mmhe ni is dpt mkn free.. weehooo..ptg 2 berebut karipap dgn en said jamal... hahah..muka cm aaron aziz wooo...
time meeting 2 jugak la aku blaja term baru..KB..hahah.. xleh diapplikasikan dlm perbualan harian



5th day

time rehat aku dpt kol dr shark... tkejot gle... time hp berbunyi igtkan bomoh yg kol sbb no pnjang bebeno..haha..thanx shark

time rehat aku tgk cte jepon kak shida bg..bes gle cte 2..lawak lak 2..hero ensem..hiyuk2...

5th day ni wat keje2 tlg kak mimi... excel ag... kak mimi pun baik ajar aku satu2.. fuhh...
6th day

kapal tentera lekiu 2 dh xda..ces..br nk naik...

and ari ni jugak la aku wat bnda memalukan ag... try masuk ikut pintu blakang tp pintu 2 kena ada pass... hahah..wat malu je pintu xleh bukak 



ari ni xbyk keje sgt...kak mimi ckp isnin dia cuti...hoho..tp isnin nanti aku g safety induction 2...and dia bg keje sket2 utk aku wat isnin ni

tumpang kete dia g ke main gate..syes comel anak kak mimi nih...comel sgt2.. hahah... putih melepak... dh suara pun cute cm dlm cte kartun...




________________________________________________________________________

begitukah cerita 1st week intern aku... can't wait for 2nd week as i can go 2 d site after attending the safety induction. cant wait 2 learn new things. hope iwont do stupid embarassing things again..stess stress stress

ari2 wat bnda2 memalukan... kali ni nk masukkan kepala dlm kolah lak... xmau ar mangkuk jmban..

just nk share gmbar2 aku tgkap kat mmhe ni... ni pun org tgk aku semacam sbb tgkap gmbo..so tgkap sket2 je











1 comment:

Laila Waheeda said...

camne ye apply intern kt mmhe